About

Saya mula bertugas di SMK Seri Intan, 18500 Machang, Kelantan mulai 03.06.1990. Mula mengajar sejarah tingkatan 4 dan 5 pada tahun 1991 hingga kini. Pernah terlibatĀ sebagai pemeriksa kertas sejarah SPM mulai tahun 1993 hingga 2005.

21 Responses

  1. salam cikdin..saya nak mintak sukatan pelajaran sejarah KBSM edisi semakan tahun 2002/2003 jika ada…daripada tingkatan 1-tingkatan 6..kebanyakan dalam internet semuanya sukatan yang lama..saya dapat tahu hanya guru sekolah sahaja yang ada sukatan tersebut..

  2. cikgu sy pelajr tngkt 5, n trial is around coner..so y belaja sej asyik x masok je

  3. salam…
    saya guru sekolah swasta menengah cina & sy b’bngsa melayu, so sebagai guru baru saya mempunyai mslh utk membuat pelajar cina faham. sy sentiasa mengambil inisiatif pengajaran yg berkesan. so, sy minta tunjuk ajar cikgu:
    1. teknik mengajar berkesan
    2. soalan ramalan spm & pmr sejarah 2009
    3. teknik mengajar pelajar lemah

  4. thank for nota yg byk membantu sy..

  5. mana boleh saya dapatkan jawapan bagi soalan percubaan MARA kertas 2?

  6. lepas percubaan adalah saat yang paling penting. sebab cikgu tumpu pada topik penting terutama soalan kertas 2
    tapi masalah kat sekolah kami, budak-budak tak hadir ke sekolah. puas dinasihat, pujuk cara lembut atau kasar. semua dah buatlah. tapi pelajar tak juga tak nak hadir. kesian cikgu, ngajar juga walau dalam kelas tu tinggal 5 orang. esok budak 5 orang tu belum tentu hadir. bukan pihak sekolah tak ambik tindakan tapi dia buat kepala degil juga. hairan keluarga mereka tak marah ke mereka tak hadir ke sekolah. sampaikan pihak sekolah buat lawatanlah ke tempat mereka. kalau cikgu nak buat macam mana.

    • pokiok….. sabar aje la.. tindakan pihak sekolah dapat buat..abis apa lagi cikgu nak buat… nak bagi upah duit satu hari boleh lah kalu lama-lama ‘gunung pun boleh runtuh”…. doa lah banyak2 biar budak2 tu lembut hatinya…insyaallah

  7. salam cikgu,blh tak saya dapatkan ppt bab 9 tingkatan 4 daripada cikgu klu ada?urgent sgtttttttttt…………..

  8. salam cikgu nordin,sy ex stdents smksi gak..xlama lg sy akn tmt bljr (DPLI)..sy dpt course sjrh..sy kurg yakin bab dulu spm xstrng sejrh…bgaimana kaedah pngajaran berkesn yg dpt bntu sya utk berhdpn nga plajar..bln 3 sy akn jlni prktikal di melaka..mntk tlg cikgu bg tip2 yg blh bntu sya..

  9. la termasuk web bekas sekolah sendiri dan cikgu din masih ngajar sini lagi..

    sya skang mengajar sejarah jgk nk cari bahan, tengok 2 masuk web smsi .tima kasih la cikgu din wat laman sej ni banyak membantu.cikgu gayah ngajar situ lg ker?

    thanks 4 all teachers smsi-
    from me spm 1996
    class 5sains1

  10. ASSALAMUALAIKUM..SY ADALAH SALH SEORANG PELAJAR KOLEJ.SY INGIN KGSI PENGALAMAN MCMANE NK DAPT TERBAIK DALAM SEJARAH.PERTMA,MESTI ADA MINAT,DAN KITE PERLU INGAT MENGAPE KITE PERLU BELAJAR.KE-2,FOKUS DALAM KELAS,KE3- BUKU SEJARH YG TEBAL ITU KITE ANGGAP SBG BUKU CERITA.WAT PRBANDINGAN SEJARH DULU DAN SEKRANG.JGN TERLALU TENSION,DAN MGLABAH.DULU SY TAK PERNAH LULUS SEJRH,TP BERKAT USAHA SY BERJYA….

  11. Hi Cikgu!
    Boleh minta tolong??
    Sy dah nak SPM nih tapi masih belum jumpa lagi contoh soalan bagi subjek Fundamental of Programming dengan Programming and Development Tools..

    Boleh tuan tolong carikan?

  12. aduh paper sejarah esok da start..xde ke soalan bocor..hehe

  13. salam..apa khbar lama x dngar khabar

  14. boleh bgtau apa key unprotected sheed

  15. kenape nota tngktn4 takde cikgu . cikgu sy sedih dgn markah percubaan sejarah sy . sy sntiase gagal . bile sy bace susah utk ingt . tlg lahh sy cikgu .

  16. Sangat bagus…. satu pendekatan baik, untuk subjek sejarah.

  17. salam….cikgu sya peljr smaa an-jh balig,,,sya sedh cgt2 bila sya hfl atupn bca msti ssh nk ingt,,,,tlg bntu sya dgn tip2 yg mdh bgi sya ingt blh k waslm….

  18. Asalamualaikum , cikgu . Saya nak minta tlg . tak ade ke soalan yg di spot utk spm 2013 ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers

%d bloggers like this: