Skema Jawapan

Ini adalah sekadar contoh jawapan sahaja bagi soalan-soalan percubaan tahun 2008.

1.

Percubaan Kelantan

2.

GG Set 1

3.

GG Set 2

4.

GG Set 3

5.

GG Set 4

6.

GG Set 5

7.

Percubaan Sarawak Zon A

8.

Percubaan SBP

9.

Percubaan Johor

10.

Percubaan Perak

11.

Percubaan Melaka

12.

Percubaan Kedah

13.

Percubaan Sabah

14.

Percubaan Pahang

117 Responses

  1. assalamualaikum..

    sy merupakan salah seorang guru sejarah. Baru mengajar dan masih baru dalam dunia pendidikan. Bahan pengajaran selain buku teks dan rujukan saya juga banyak mencari bahan2 melalui sumber internet.

    • assalamualaikum cukgu….saya nie orag yg jenis lemah dan malas untuk mbaca so saya nak minta pendapat cikgu apa kah cara yang lebih baik selain mbaca.saya sangat-sangat berharap cikgu dapat mbantu saya.wasalam.

    • assalamualaikum ckgu .. ckgu , saye sgt lemah sgt dlm mate pljran ni. bila gru m’ajar , sya langsung tdak faham . lagi pun , sya malas betol nak bace bku . so , ape agknya bleh sya buat untk lulus…. t.q…

    • salam..saya pelajar sek ingin mngtahui bgaimana nk cari soalan pmr melalui internet?

  2. di kesempatan ini. sy ingin meminta jasa baik dari pihak cikgu untuk memberi tunjuk ajar dan panduan selaku org yg sudah lama dalam mengajar subjek sejarah seperti modul permainan dalam kelas untuk menarik minat pelajar mempelajari subjek sejarah.

    terima kasih. =)

  3. terima kasih kerana mengunjungi laman ini. Insyaallah akan saya bantu setakat yang termampu demi anak bangsa kita

    • sama2..sya amat subjek sejarah..ada sapa2 tak yg bleh bntu sya agar subjek sejarah sya ada pningkatan?

  4. saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana banyak membantu saya dalam mencari bahan sejarah.
    saya ingin bertanya adakah sejarah tingkatn 4 dan tingkatan 5 ada folio yang perlu dilakukan untuk spm?

    • baca la buku…atu pun mo di kasi tau ka..dapat saja A sjarah..tapi kakal jua btnya nyana kn pndai..eh..taluran banar..baca bukuuuuuuuuuuu……..

    • ckgu saye mohd alif dri PINTU GENG skolah kelantan.agak2 nya soalan ape yg msuk ckgu untk soalan ESEI ..saya confiuse lh ckgu,hrap2 ckgu dpt bntu saya dalam keadaan skarang.t.q

  5. saya ingin bertanya kepada cikgu bagaimanakah cara yang mudah untuk memastikan pelajar dapat menguasai matapelajaran sejarah? dan supaya pelajar dapat A dalam spm?

  6. terima kasaih zaha. sejarah tg 4 dan 5 tidak ada folio unutk spm. kalau ada itu adalah insiatif guru sahaja. Unutk mendapat A dalam spm, pelajar bukan sahaja harus memahami tetapi juga mengingati fakta. Kekurangan fakta menyebabkan markah isi akan berkurangan.

  7. cikgu, bagaimanakah cara untuk meminati matapelajaran sejarah..

  8. mudah aje farina….
    pertama kena minat cikgu dulu
    kedua barulah anggap subjek ni penting untuk masa depan
    ketiga kena hafal lah untuk ingat… lepas kita faham lahh
    tq

  9. salam..
    trima kasih ckgu sbb myediakn soklan yg sgt bagus..
    cikgu.. sy nk tanya.. dulu masa ckgu bljar di sekolah.. apakah yg ckgu lakukan.. supaya dpt menjadi pakar dalam sbjek sejarah ini?

  10. terima kasih husna krn layari blog saya. tak susah nak belajar. fahami yang cikgu ajar di kelas kemundian cuba ingatkan semua fakta dgn buatkan nota2 kecil yg mudah di bawa kemana aje. ok kan…..

    • saya ingin menanya cikgu mcm mana caranya untk mengingati semua fakta dan maklumat sejarah…

  11. insyaallah sya akan cuba lakukan..

  12. cikgu marking paper utk spm ke??

  13. husna: sudah 2 tahun berhenti.. rehat. sejak 1993-2005

  14. time kasih ye cikgu sbb wat latihan cam ni.sy pasti memanfaatkan segala latihan dlm ruang ni.

  15. askum cg….
    buleh dok bg nota2 ringkas utk sumer tajuk ting 4?
    dan soalan2 ting 4 dri ngeri lain slain trengganu?

  16. mai: tq mai

    atie: insyaallah saya akan buat.. mana soalan gganu retek. saya pun tak ada. hantar la kat saya

  17. mengapa sy tak minat sejrah?

  18. shasha: kena minat kat cikgu dulu……..hhahaha… macam subjek lain jugak…… kena anggap subjek sejarah tu penting macam subjek lain… mana lebih hebat dapat 9A tp sejarah gagal dengan dapat 10A termasuk sejarah.. fikir-fikirkanlah

  19. Thank you for your commitment…i really appreciate your hardwork…. and also your spm tips 2008. On behalf of the Sri Garden school i would like say thank you …TRULY APPRECIATED !

    P.S WE WILL SCORE BETTER IN SPM SEJARAH 2008

  20. Tam Siew Ping: tq so much. good luck for your exam..

  21. cikgu ada tak idea mcm mana nak ajar pelajar cina yg memang tak minat sejarah n tak faham apa yg disoal…. kadang kala diorang mmg dah minat kat kita, cuma itu la bila soalan tanya nama negara pun diorang boleh bagi nama orang…. itu la masalah saya sekarang ini….benda basic…

  22. cikdin, jawapan utk GG set 2-5 belum ada lagi ke?

  23. rin: rin cikgu rasanya… kalau dia dah minat… mesti pelajar akan buat apa yang kita suruh.. kita boleh bagi palajar hafal dan cuba soal semula apa yg di ajar, bila dah seronok… mudahlah ingat.. selamat mencuba…

    syaril: sabar la ye saya sedang usahakan

  24. Saya ibu kepada seorang pelajar yang akan menduduki Pep SPM 2008. Site ini banyak membantu saya dan anak saya membuat persediaan. Jika tidak menjadi keberatan, saya harap cikgu dapat sertakan skema jawapan untuk Percubaan Sejarah MRSM 2008. Teruskan usaha yang murni ini. Terima kasih

  25. pn rokiah: terima kasih kerana mengunjungi blog saya. saya amat terharu kerana blog ini bukan saja di kunjungi oleh pelajar tetapi juga oleh ibu kepada pelajar. sesungguhnya usaha puan akan diberkati Allah dan menganugerhakan sebuag kerana unutk puan dan anak puan. Berkenaan skema jawapan percubaan MRSM 2008, saya mohon maaf kerana tiada dalam simpanan saya. Puan bolehlah skema dari negeri2 lain kerana soalannya hampir sama. puan boleh download analisa soalan percubaan sebagai panduan walaupun bukan semua soalan di buat di situ. harap maaf dan selamat maju jaya.

  26. InsyaAllah, Izzah akan mendapat kejayaan yang cemerlang dalam Kertas Sejarah dan Pep SPM. Sekali lagi saya ucapkan terima kasih atas dorongan dan sumbangan cikgu kepada pelajar seperti Izzah melalui site ini.

  27. rokiah/izzah; insyaallah , itulah yag cikgu doakan unutk semua pelajar. bukan terhad utk anak murid cikgu kat sini aje. lepas dapat result nanti jagan lupa hubingi cikgu ye…

  28. salam. cikgu kenapa nota untuk tingkatan 4 dan 5 tidak boleh dibuka sebahagiannnya. Terima kasih kerana memberikan lebih banyak idea untuk mengaja r sejarah.

    • khalilah: boleh bagi link mana. pastikan komputer tu memnpunyai acrobat reader tu. download dulu baru open fail tu. tq

  29. salam. blh bg nota yg sesuaiutk pljr yg sgt-sgt lemah dlm sejarah?

    • tg ckgu minaruz: pelajar lemah boleh menggunakan nota tu untuk dijadikan nota ringkas. unutk pelajar lemah secra khusus x ada lagi lah. insyaalah nota ringkas akan di upload. tq cikgu

  30. aslm cikgu. sy ni bekas murid cikgu tahun 1998. skrg sy mengajar sejarah kt Maahad di Perak. nk minta cikgu bagi contoh rancanagn tahunan dan taqwin pada saya melalui email. t.q

    • hasman: terima kasaih kerana ingat cikgu. Ada la juga anak murid yg ikut jejak langkah cikgu ye…Insyaallah akan cikgu emailkan. selamat bertugas.

  31. salam..cikgu..terima kasih kerana blog cikgu banyak membantu saya untuk mendekati dan membantu anak didik saya..
    semoga usaha cikgu akan lebih diberkati-Nya

    • cikgu zizi: terima kasih kembali… kerana usaha saya yang tak seberapa ni… saya juga ingin berkongsi pengalaman dan idea dalam meningkatkan kecemelangan subjek sejarah ini…

  32. ada tak jawapan untuk kertas soalan mrsm tu

  33. saya harap dapat panduan dr En. Rosli
    Apakah kesilapan yang kerap dilakukan oleh pelajar semasa menjawab soalan sejarah kertas 2 terutamanya bahagian struktut dan esei . Kalau boleh bagi contoh sekali

    • Pn Afidah…En. Rosli sekarang ini sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Pertahanan. Biasanya calon yang mendapat markah rendah kerana kekurangan fakta dan huraian. markah akan diberikan berdasarkan fakta dan huraian. Soalan esei mesti dibuat dalam bentuk esei/karangan tetapi tak perlukan pendahuluan macam bm. tq

  34. assalamualaikum cgu, boleh saya nak minta soalan-soalan ramalan sejarah spm 2009/ topik-topik target sejarah spm 2009–

    • Mus… insyaallah dalam sedikit masa lagi akan di masukkan di blog ini. rajin2 lah buka ye…

  35. assalamualaikum
    saye ialah seorag plajar sekolah
    dan tahun ni saye menduduk peperiksaan yang penting iaitu spm….saye paling tak suke subject sejarah khususnye coz saye memang tak minat bab hfal menghafal ni…boleh tak tuan bantu saye menangai masalah nu???

  36. assalamualaikum…saye nakkan soalan ramalan spm yang diramalkan akan keluar bole?

  37. salam…cikgu boelh tak sy nak mintak tlg..nyatakan bab mana yang penting untuk pelajar galus

  38. Salam, Cikgu Din, boleh saya dapatkan skema jawapan utk GERAK GEMPUR 2008 KERTAS 2 (semua Set)
    Andai tak keberatan email kan kepada saya…

    q_zeachi@yahoo.com

    • tq Muhd Qawien… dapatkan contoh jawapan gg 2008 di link contoh jawapan. ada yg tertulis GG set1-set5.

  39. WAH BAGUIH BETOI LA LAMAN BULEH BUAT BUDOK CERDIK BELAKA MAAAASEIH BANYOK2 UIH HOHOHOHOHOHOHOHOHOHO…….

  40. salam, cikgu nk tnya apa mksud cikgu kata tgk pada bhan 2009..
    naper saya cuba untuk ambil latihan dri tingkatan 4 /5 tdk bleh..?

  41. cikgu, bagaimana nak study smart di akhir2 bulan peperiksaan yang sudah dekat? adakah pembelajaran membuat nota ringkas itu masih relevan lagi? ataupun kerap membuat latihan dengan meniru jawapan di belakang boleh membantu? saya minta cadangan cikgu mengenai hal ini kerana saya mempunyai masalah susah untuk mengingat matapelajaran sejarah ni.

    • harith haiqal… tulah cara sebaik-baiknya… baca dan buat nota ringkas…. mana-mana gi pun boleh bawa.. semoga berjaya

  42. jjtj

  43. salam cikgu boleh keluarkan soalan mrsm sejrah tak, kalu boleh dgn skema skali

  44. salam sejahtera cikgu…

  45. cikgu leh bgi soalan pmr sejarah x kat sya….plez?

  46. nk belajar…….plezzz

  47. de spot soklan spm sej x

  48. salam cikgu..
    adik saye ni akan amik spm tahun ni..
    tp lansung x minat blaja..
    fam saya dah tak tahu nk at pe..
    bleh x cikgu bg saya cara untuk ajar die untuk sej nnti?mintak tolong sgt.
    trime kasih cikgu..

  49. assalamualaikum..pertama sekali saya amat berterima kasih kerana cikgu banyak menyediakan soalan2 yg boleh saya jadikan latihan pd masa lpng..sy bakal exam xlama lg tapi saya masih xberapa yakin untuk menjawab soalan sejarah..takut apa yg saya baca xingat untuk saya luahkan pada kertas jawapan kelak..terima kasih

  50. CIKGU BAGI LAH SOALAN SPM SEBENAR

  51. sejarah form 5 kurang fhm lah???

  52. salam
    tq kerna menerbitkan bahan rujukan percuma utk membantu pelajar seperti saya ni. saya harap akan ada lebih ramai lagi org seperti cikgu ini. laman web ini banyak membantu pelajar. terima kasih, dan tlg doakan semua pelajar spm tahun 2009 akan berjaya ye demi negara.

    terima kasih

  53. skema jawapn gerak gempur 2009????

  54. macam mana nak elak dari tertidur atau berasa bosan apabila mengulangkaji mata pelajaran sejarah?? ada tak cara untuk membuatkan pelajar tertarik dengan mata pelajaran sejarah?..

  55. i can’t remember all topic about sejarah ..
    i don’t no why my hert so diffcl to eccept what teachers teach me …

  56. askum saye masih blajar lagi di dlm form 5 ,tp masalah saye ialah apebile nak ujian jer saye xtau nak bace bab form4 or 5……..ade tips x??????

  57. salam ckgu…
    g mne sye mahu dpat A sej??

  58. boleh keluarkan soalan spm tahun ini x??

  59. salam…cikgu ..anak saya sit spm this year. boleh tak cikgu bagi topik2 yg popular untuk sejarah. TQ

  60. cikgu sya pljr yg sdh hbs spm pda thn 2009..sya ingin buat return….max brapa sub sya blh ambil?

  61. salam……..cikgu..sy ssah sgt nk ingt ttng sjarah……boleh x ckgu bg soalan trget spm 2011 nie…??

  62. cikgu…..bleh tak bg tips untuk mendapat kputusan yg cemerlang dlm peperisaan sbnar….

  63. assalamualaikum ckg.. jikalau ckg tak keberatan boleh kan ckg sediakan soalan ramalan s.p.m sejarah untuk saya…???

  64. askum cikdin mcm kita nak mendapat kputusan yg cemerlang

  65. salam…cikgu.thun ni sya mndudki spm..bleh tk ckgu bagi topik2 sejarah yg ckgu rsa kluar thun ni?TQ.

  66. salam,cikgu,untuk spm 2011 nanti ade keluar x soalan2 tahun lepas

  67. salam,ckgu sye nk skema jawapan trial mrsm sejarah kerta2 spm 2010…

  68. adakah pasti bahawa esei spm 2010 merangkumi bab tingkatan 4 sekurang-kurangnya 3 soalan??

  69. adakah anda pasti bahawa bahagian esei spm 2010 akan merangkumi pelajaran tingkatan 4 sekurang-kurangnya 3 soalan??

  70. cikgu..
    nk tnye ckeyt nih..
    bley bg klu x ape y msuk tuk spm taun nih??

  71. asslmualaikm ckgu..bleh bg tip untk mmhami sejarah??sy dh suka ckgu yg mgjar sy tpi sy msih ta bleh nk fhm ap yg cuba ckgu sy smpaikan..tlong bntu sy…wslm..

  72. selamat maju jaya

  73. assalammualaikum cikgu, saya merupakan pelajar yang lemah dalam mata pelajaran matematik. pada pandangan cikgu apa yang patut saya buat ?

  74. sy nak tanya cikgu macam mana nak dapat a+ dlm subjek nie erk………………

  75. hahahahahah…harus lh……..kta msti lulus ssemua plajer…..hahhahhhah….huhuhuhu

  76. akamu mdoa akkan kkita lulus dlm pellajjjerrrrr….kkkkkklsam

  77. cikgu,sy ta minat ngn subjek sejrh mula ting4,,p tahun ni sy dah nk spm,,sy nk naik kan smula minat sy thadap sejrh,,!!!bagaimana nk kuasai sejarh smle/??

  78. salam….ade tak disediakan nota ringkas setiap bab tingkatan 4????

  79. salam..ckgu bleh syer tanyer..macam mane kter nak cemerlang dalam sejarah…sye dah cuba membaca…tap sye xbrape faham tentang sejarah…

  80. cikgu boleh beri saya soalan ramalan cikgu

  81. macam mna nak lulus bm n sejarah ? erkk .

  82. cikgu macam mne kita nak buat esei sejarah.

  83. assalamuailaikum, cikgu takde jawapan sebenar spm sejarah 2005????? [:)]

  84. Asalamaik, Keputusan ujian penggal pertama menyedihkn saya sbg ibu, dia amat memerlukn bimbingan apakn daya sya, sya hanya dptkn bahan rujukn di kedai selain bersama2 mendapatkn bahan dr internet, mungkin cikgu ada petua ,cara efektik, tolong cikgu, nasihat cikgu?

  85. salam..ckgu mcm mna nak jawab soalan esi sejarah…slalu klau dlm p’priksaan slalu sya krng mrkh pda esi..??

  86. cikgu,,boleh tolong saye,,saye nak skema jawapan paper 3 untuk tajuk pembentukan kerajaan islam dan sumbanganya,,cikgu, tolong hantar dekat email saye,, boleh tak? please,,:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers

%d bloggers like this: