Latihan Tg 4 dan 5

sila klik sini unutk dapatkan soalan latihan

Latihan Kertas 1 dari Skor A Berita Harian 2008

Bil 323

Bil 343

Bil 327

Bil 347

Bil 329

Bil 331

Bil 339

Bil 341

Soalan Akhir Tahun

1. Akhir tahun tingkatan 4 2004 – PKPSM Kelantan

2. Akhir tahun tingkatan 4 2006- PKPSM Kelantan

3. Perhatian: untuk soalan-soalan berikut: sila Klik untuk open fail atau untuk download dan save. Kemudian klik untuk open fail tersebut. Pilih enable makro untuk menjawap

3.1 Latihan Bab 4 (Skor A BH) Ting 4

3.2 Latihan Bab 5 (Skor A BH) Ting 4

3.3 Latihan Bab 6 (Skor A BH) Ting 4

3.4 Latihan Bab 7 (Skor A BH) Ting 4

160 Responses

  1. bolehkah anda menyediakan soalan2 kaitan dgn ting.4 bab 2????

  2. insyaallah siti… saya akan usahakan. terima kasih kerana melawat laman saya ini

  3. saya nak dapatkan lebih banyak lagi latihan sejarah harap tuan boleh tolong emelkan kepada say,kerana saya bakal menduduki exam spm thun ini,dan saya memerlukan soalan-soalan agar bole memperbaiki kelemahan saya.

  4. cikgu,, saya da cuba soalan cikgu.amat membantu dan ada kelainan.tapi saya dapati terdapat bbrpa soalan yang jwpnnya mcm salah.mungin masalah teknikal??tapi,mmg baguslah buat mcm nie

  5. tq ainil, saya akan cuba perbetulkan. kalau boleh berikan no soalan dan tajuknya. tunggu soalan gerak gempur 2008

  6. Iltizam dan aspirasi cikgu memanglah mengkagumkan..sekiranya semangat ini dapat dikongsi antara lebih banyak pelajar dan guru kualiti pendidikan pasti akan diangkat martabatnya lagi…Tahniah dan terima kasih. -pulau pinang-

  7. terima kasih Ng. kalau suka hebahkan kepada rakan2 yang lain, jika tidak beritahu saya. tq

  8. kenapa soalan percubaan tak disediakan skima untuk rujukan guru.

  9. kalu cikgu…. skima boleh dihantar hanya melalui emel.. sila emailkan saya. tp saya rasa x ada masaalah sebab cikgu adalah cikgu ..

  10. cikgu boleh x bg skima utk gerak gempur & trial klate..

  11. mai: insyaalah saya sedang usahakan.

  12. a’kum cikgu din..saya nak mintak skema soalan peperiksaan percubaan sejarah 2008 la..cikgu din tolong hantarkan melalui email saya yea..

  13. ayup: insyaalah.. tunggu ye

  14. Cikgu,jika jawap bahagian b dalam bentuk point form,akan ditolak 50% daripada markah total kan?tetapi tak ada ditulis dalam arahan,tak adil begitu….

  15. liff: soalan itu adalah soalan esei.. jadi kenalah jadi dalam bentuk esei jugak…. pemeriksa biasanya akan memaafkan calon jika calon menulis dalam bentuk point kerana tidak cukup masa. contohnya hanya sedikit sahaja tetapi kalau semua soalan di tulis dalam bentuk points .. itu bukan jawapan esei namanya. wallahuallam. tq

  16. terima kasih utk cikdin atas usaha murni anda. nota n latihan yg cikdin berikan memudahkan penyediaan p&p saya kepada pelajar.semoga cikdin diRahmati Allah..Insyaallah

    • cikgu aliffaaffila: terima kasih kerana bersama saya utk sama memberikan didikan utk anak bangsa. saya sangat suka kalau kita dapat berkongsi ide dan pengalaman dlm bidang kita ini.

  17. salam cikgu..

    minta sediakan latihan tingkatan 4 bab 8..

    segera ye..

    balas di email sy..

    xoxo,

    siti!

  18. aslmkum cikgu
    sy bru ditukarkn ke sek baru dn kini mgajar subjek sej wpun sy bkn opsyen sej.oleh itu, sejak 1 bln mengajar sej, sy masih tidak tahu bgaimana ingin menarik minat murid sedangkn slama ini sy tidak pnh mgajar sej. utk pgetahuan cikgu, tahap murid di sek sy rendah.apakah yg perlu sy lakukan?trima kasih.

  19. a’kom cikdin..
    boleh x tolong antar email kat saya ttng bab2 tingkatan 4 dan 5 sejarah yg yg perlu sy fokus..
    trima ksh..

  20. asalam cikdin…
    saya tg0k larh… semua kontents kart dalam nih mmang tepat au…tq

  21. cik din…
    Bila soalan gerak gempur 2009 keluar boleh tak emailkan kpd saya..tolongla..tolongla..

  22. cikguble ke bgi sya soalan2 yg pnting tau yg sllu kluar
    dlm exam spm!!!!!cz sya thun nee mnduduki exam spm
    n azam sya nk dpt A1 CMA SYA nk mnta bntuan jerrr

    • khairul…. la ni belajar semua dulu sebab soalan objektif meliputi semua tajuk…insyaallah asaya akan masukkan tajuk pentiang lepas ni. ye

  23. terima kasih cikgu laman ni sangat membantu saya untuk mencari soalan…saya nak tanya klu jawab soalan esei tanpa huraian & fakta adakah betul??krn cikgu saya hanya menyuruh tulis fakta shj….konfius sangat2

    • elo syakina…. boleh…. tapi markah kurang… kalau tulis fakta saja dalam soalan esei… markah huraian tidak akan dapat… buat lah ayat/huraian yang mudah walaupun dalam ayat yang pendek sahaja.

  24. saya juga nak lebih banyak lagi latihan sejarah harap tuan boleh tolong emelkan kepada say,kerana saya bakal menduduki exam spm thun ini

  25. salam..
    cikgu kenapa semua nota dan latihan tak dapat di download?? bantuan cikgu amat diperlukan
    saya nakkan semua bahan tersebut

    • yusmiza… munkin komputer anda tidak ada acrobat reader la kut… klik aje fail tersebut… fail akan minta dibuka atau di simpan… selamat mencuba..

  26. askum..ckgu boleh x bg latihan bab 1 dan 2 tingkatan 4..sya memerlukan contoh soalan…

  27. salam sjhtera ckgu.. ckgu, nape latihan form 4 tu ada yg x leh buka?? ckgu, kalau boleh sediakan bnyk soalan f 4.. saya lemah dalam sejarah! CEPAT LUPA! itulah masalahnya..
    ckgu, tlg sediakan bnyk soalan ek?? terima kasih cikgu..

  28. salam sjhtera ckgu.. ckgu, nape latihan form 4 tu ada yg x leh buka?? ckgu, kalau boleh sediakan bnyk soalan f 4.. saya lemah dalam sejarah! CEPAT LUPA!
    ckgu, tlg sediakan bnyk soalan ek?? terima kasih cikgu..

  29. salam..sy nak tnye pahal sy xpat fokus sgt kat sej neh..sy dah cuba buat semua solan dri ckgu..tp sy xpat fokus sngt… bln 11 neh sy rpeat exam spmu..sy juz dpt 8 jer spm taon lps…ckgu tlong bg tips kat sy yer,..sy mmerlukan tips dri ckgu..thankz…

    • ayu…. kena tanam minat kat sejarah dulu… membaca sambil bersantai sbelum minat tu datang….

  30. all the question are the best but how i want to scoreA in SEJARAH’s SPM??

  31. assalamualaikum.

    harap dapat berkongsi idea untuk mengajar sejarah spm memandangkan saya baru mengajar subjek ini.

    terima kasih

    • syarifah zaripah… terima kasih kasih cikgu… saya sangat berharap kita sama-sama memartabatkan sejarah…

  32. assalamualaikum.

    diharap dapat berkongsi idea untuk mengajar subek sejarah spm memandang saya baharu sahaja ditugaskan untuk mengajar subjek ini.

    terima kasih

  33. cm mana nk download?????
    x lpas pun…

  34. encik,saya memang minat dgn matepelajaran sej .tetapi saya hilang fokus apabila saya mula belajar matepelajaran tersebut?sy harap encik boleh tolonag saya menyelesai kan masalah sy ni.

  35. encik tlg bagi soalan percubaan spm bagi ting. 5 bleh

  36. slm..bru2 nie sy jwb exam sejarah tp tb2 sy lp fkta n sy x tahu cra betul mnulis esei sejarah??sy harap ckgu blh tlong sy sbelum sy ambil spm thn nie..

  37. Cikgu…macam mana nak skor sejarah ni ?!!! selalu dapat 40++ aje…

  38. salam….
    cikgu…boleh x klu sy nk jwpan utk semua soalan yg ckgu bg kt tepi nie…
    sy nk check smaada jwpan sy betul atau tidak…
    tq…

    • AikimAris… soalan kertas 1 memang ada jawapan. kertas 2 bukan semua ada. Boleh semak di link contoh jawapan

  39. Cikgu tak boleh download soalanlah.. kenapa agaknye???

  40. 10 Q utk soalan soalan yg disediakan…banyak membantu saya

  41. dalam banyak laman yang saya jengok…laman cikdin aje ada soaln percubaan 2009…yang lain ada, tapi suasah nak buka…macam tak nak bagi…..
    terima kasih atas kesudian cikdin…..bukan aje pelajar smk seri intan malah ramai lagi yang mendapat manfaat dari usaha cikdin. Moga Allah memberi rahmat and murah rezeki kepada cikdin…..
    Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin

    • sharm…. terima kasih sharm…. saya buat ni unutk pelajar dan guru guna… buat apa la susah buat…tp susah juga orang nak ambik. tak berbaloi la kalu lagu tu..kan…kan

  42. cikgu,saya punye komputer susah tak dapat nak download
    tak tahu kenapa
    saya perlukan pertolongan cikgu,
    send email semue soalan latihan tingkatan 4 mengikut bab ke bab:)
    saya betul2 nak soalan tuh

  43. assalamualaikum..
    tq bebanyak bab sediakan latihan yang mudah di jawab..
    saya harap cikgu dapat perbayakkan soalan2 sejarah..
    syukron jazillan wat cikgu…

  44. cikdin..boleh sy tahu topik yg pntg tok spm thn ini

  45. salam cikgu,bole tolong lengkapkan nota bab ting 4?
    saya amat memerlukan nota itu. kurang berkesan menggunakan buku teks :(

  46. cikgu ada soalan skop spm o9?sejarah punya?
    tolong laa
    emailkn ataupon cikgu letak je kt blog cikgu nie ok jugak:)

  47. saya harap soaln spm thn 2010 seng bealaka youp!!!!!

  48. cikgu komputer saya tak boleh nak download!!tapi saya sangat memerlukan soalan2 spm!!!saya mohon cikgu send kat email saya!!tolong saya cikgu

  49. saya mahu nota ringkas tingkatan 4 semua baba1-10 dan untuk tingkatan 5 saya mahu nota bab 1 tentang kemunculan &perkembangan nasionalisme di asia tenggara

  50. saya amat berminat untuk mempelajari sejarah tapi amat susah saya untuk memahaminya. apakah kaedah yang paling sesuai untuk mempelajari sejarah?

  51. as’KUM cikgu …saya perlukan kertas soalan yg lebih untuk membantu diri saya agar dpt menjawab dgn baik dan kalau boleh semua subjek.

  52. cikgu, kenapa saya tidak boleh download nota???

  53. saya sudah mencuba banyak kali untuk mendownload nota-nota ting. 5.. tetapi tidak boleh menbacanya..
    bolehkah cikgu emailkan pada saya???

  54. mcm mane nak score A+ untuk sj?

  55. ckgu…mcamane nk hindar drpd malas utk membaca??

  56. saya ingin dapatkan soalan topikal tingkatan 4 bagi semua subjek

  57. askum, ckgu..
    Bolehkah cikgu bantu saya dalam masalah kurang minat dengan Mata Pelajaran Sejarah ni. Kerana pada tahun ini saya akan menduduki SPM. Bolehkah Cikgu bagi pendapat atau Nasihat supaya saya meminati bidang ini.?

  58. cikgu bantu saya….saya yakin boleh dapat 35 ke atas dalam soalan objektif dan yakin boleh jawab 95% betul dalam soalan struktur……..tapi saya tak boleh jawab soalan esei saya tak tahu mcam mana nak hurai isi dan macam mana nak mula………saya juga tak tahu sama ada bilangan patah perkataan dlam esei perlu panjang atau tidak…..harap cikgu doa kan saya dapat A+ sejarah amin

  59. halo , boleh tak tolong bagi soalan spm t . 4 dan t.5

  60. elooow…korang ley x bagi soalan yg agak2 spm2010 kuar???

  61. assalammualaikum, boleh tak send kan sy soalan past year spm sebelom ini. sebelum itu, sy ingin memperbanyakan lagi latihan sejarah. bolen cik din tolong tak? sy memang ada masalah dgn sejarah. tak minat since form 1. harap cik din boleh tlg. terima kasehh :)

  62. by the way, im weak in history essay too. thank you!

  63. nak nyepak nate?/????????????/?

  64. po batokkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  65. why ???? susah sgt ke sejarah nie?// ek rasenye x lah… formulanye bykkkn memebaca youp!!!!!

  66. kepada ckgu r ….. sya mahu saya n rkn sye pndi dn dpt menghafal sej dgn perfect skali k ..insyal;ah berkat usaha ckgu amat kami hargai dn bedoa agaa chgu sentaiasa bahagia dn btmbh bejaya dunia akhirat

  67. asslmmualaikum…ckgu..sy cume nk tau…tips2 utk jawab soalan sejarah…

  68. assalamualaikum…cikgu din,
    saya pelajar tingkatan 4 ingin nota yang mudah untuk di fahami dan mudah di ingati bagi memudahkan saya cepat pikap dalam memaham sejarah ini.saya harap cikgu dapat membantu saya dalam subjek sejarah ini.terima kasik cikgu din…!!!

  69. cikgu, saya pelajar tg 4 yg mempunyai masalah dalam matapelajaran sejarah.asyik dpt markah rendah je,sy harap cikgu dapat membantu saya utk meningkatkan markah saya ke tahap yg lebih cemerlang.tq

  70. cikgu sediakan banyak soalan berdasarkan sejarah.ia amat berguna pada saya.

  71. macm mana nak skor esei….

  72. cikgu bag idea kat saya utk perkukuhkan ingatan sejarah saya

  73. assalamualaikum cik din…
    cik din,bgaimana nak mngatasi masalah budak2 yg x minat dgn sejarah?tolong bantu sy….

  74. terima kasih cikgu…

  75. bagaimna cara menghafal fakta sejarah

  76. tuan bolih tak bri kan saya maklumat yang lbih mudah untk fahami sjh dgn lbih mudah dan perfect untk gret spm???

  77. BOLEH TAK BGTHU X TOPIK YANG CKGU RAMAL AKN KULUA THN NI?????klo bleh…..sedikan bnyak lgi soalan SPM?????? dan klo dpt sent soalan SPM tu kat email sya……pa2 pun thank krna sdiakn soalan mcm tu……

  78. assalamualaikum.. Tuan, saya seorang pelajar tingkatan 4. Saya mempunyai masalah dalam subjek sejarah.. Keputusan peperiksaan saya agak memberansangkan melainkan subjek sejarah. Saya hampir gagal dalam subjek tersebut. Boleh tuan berikan beberapa tip bagaimana untuk skor cemerlang dalam subjek sejarah? Boleh tuan emelkan pada Saya?

  79. gud luck in spm 2010..

  80. bolehkah sediakan atau buat contoh soalan SPM 2010

  81. salam cikgu..sy ni tak minat subjek sejarah..macm nk buat cikgu…sy nk mintak tlg cikgu..

  82. sy nk gak…

  83. assalamualaikum….cne ek nk jwb spm ngan bek…kdg2 tuh kn dh tol2 stdy kn tp time exam ssh cgt nk fokus jwb exam lew…..

  84. leh x bagi soaln2 yg diagar kluar ?

  85. boleh saya copy tak nota yang ada… kenapa form for punya nota tak boleh buka pun???

  86. saye nak mintak cikgu tunjuk contoh2 soalan spm..

  87. alamaxxx…ckgu nk mintak tlong niee…sjak naik frm 4 sejarah saya gagal lahh…before this x prnahh plaxx..

  88. assalukakum……..tuan saya pelajar tingkatan 5…saya sgt lemah dalm subjek sejarah…blh tuan bantu saya bagimana utk cemelang dalam subjek sejarah………..

  89. saya nak sume nota ringkas n padat ting 4 nting 5…………bole tak

  90. assalammualaikum cikgu bagaimana saya nak hilangkan mengantuk dan bersemangat apabila belajar sejarah.

  91. tahniah! usaha murni dapat di teruskan cikgu

  92. hi ckgu…macam mana nak skor kertas 1????boleh bagi tips??

  93. hi ckgu…macam mana nak bm skor kertas 1 spm????

  94. salam,cikgu sy xfham mcm mne nk jawab soalan yg da download 2?

  95. sye nak soalan sejarah ting 4 & 5 dgn jawapan sekali!!!!!!!! plz!!

  96. salam cikgu….
    cikgu u boleh tolong utk saya hantar koleksi soalan sebenar SPM 2005-2010…

  97. assalammualaikum

    • Waalaikummussalam.asyik ngantuk ja baik takyah belajar.biol punye budak.haha bak sini aku ajar tak payah bayar bulan2 pon.hehe bak number phone.

  98. soalan yang boleh menguji minda. bagos sanagt, tapi bagi contoh soalan yang famous kelur spm. boleh la target soalan.

  99. macam mana nak cari buku latihan yang betul-betul padat dan mengikut format SPM

  100. 10q to bagi nota ini.Saya rasa bagus untuk saya.

  101. hmmm..salam…cam ane nak dpt A sej…sye pling kuat pown B….kusut3x….sbab bab ckit2 je 2…nak kate m’bace..mmg lah…bnyak wat ltihan je bnyak…tpi…aduh..

  102. nadieyahh..::sy nk dapatkn soalan esei sejarah..bleh x cikgu tlong sent kt emeil sy..??????..

  103. cikgu sy mnat belajar sejarah tp sy x leh nk fokus smsa ckgu ngajar..
    leh x ckgu bgi skit tip kt sy..???sy mmg mnat subjek sejarah…adkah ckgu yg mangajar jga mempengaruhi mnat ank muridnya..???
    sy hrap cikgu boleh tolong sy..coz taon dpan sy akan ambik spm..n sy skor pling2 krang pon sy nk kredit sbjek sejarah..
    i need your help..

  104. mcm mna mw bljar sjarah????
    stiap kli blajar sejarah msti mngantok…..

  105. knpa stiap kali sya bljar sjarah msti mngantuk?????
    mcm mn cranya mw bljar sjarah spya tdak mngntok???

    • assalamualaikum aniza.. klau mngantok, senang aja..
      ambil inisiatif utk salin apa yg ckgu terangkan. mcm ni x lah ngantok :)

  106. thanksss…nota yg sgt bergune utk smua,sameadew plajar @ guru……….
    trime kasih skali lagi….

  107. salam,,saya harap tuan dapat emlkan kpda sya lbih bnyk soalan2 rmlan spm..

  108. hi,boleh bg tip untuk skor sejarah …..sejarah ni banyak nk kena hafal

  109. mengapa nak print bab 2 sejarah tingkatan 4 tak boleh. Terima kasih

  110. harap boleh kongsi soalan dan skema jawapan soalan kbkk untuk spm

  111. kenapa setiap kali sejarah .. saya x paham pah yang cigu cuba sampaikan

  112. selamat sejahtera cikgu… tolong sediakan latihan yang efektif…

  113. BOLEH KA ANDA MEMBERIKAN SAYA SOALAN2 SPM SEJARAH TINGKATAN 4

  114. hai korang. .hai cikdin. .haa, tolong haziq nie. .lmh skit sejarahla. .banyak sangat bnde kne bce. kalau x baca, x boleh. sebab semuanya penting.

  115. cikgu………..boleh tolong postkan soalan struktur sejarah
    tentang perjanjian hudaibiyah 1 dan 2 tinkatan 4 serta soalan struktur untuk hijrah

  116. Mcm mn nk dpt A dlm mata pelajaran ni.

  117. cikgu , saya ada masalah sikit bila study sejarah ni , langsung tak dapat masuk

  118. hai cikgu saya bakal menduduki balik ujian SPM pada tahun 2013,diharapkan cikgu dapat membantu menyediakan kepada saya tajuk-tajuk penting untuk pelajaran SPM tingkatan 4 & 5 SPM 2013,bagi matapelajaran sejarah

  119. assalamualaikum , cikgu , soalan yang terbaru ad x utk thn nie. . .nota ringkas kea ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers

%d bloggers like this: