Nota Tg 4 dan 5

Nota Tingkatan 4

Nota Tingkatan 5

Nota Penuh

Nota Ringkas

Nota Penuh

Nota Ringkas

1. Bab 1

1. Bab 1

1. Bab 1

1. Bab 1

2. Bab 2

2. Bab 2

2. Bab 2

2. Bab 2

3. Bab 3

3. Bab 3

3. Bab 3

3. Bab 3

4. Bab 4

4. Bab 4

4. Bab 4

4. Bab 4

5. Bab 5

5. Bab 5

5. Bab 5

5. Bab 5

6. Bab 6

6. Bab 6

6. Bab 6

6. Bab 6

7. Bab 7

7. Bab 7

7. Bab 7

7. Bab 7

8. Bab 8

8. Bab 8

8. Bab 8

8. Bab 8

9. Bab 9

9. Bab 9

9. Bab 9

9. Bab 9

10. Bab 10

10. Bab 10

 

392 Responses

  1. good … perbanyakan lah soalan-soalan

  2. insyaallah

  3. usahakan supaya semua nota mengikut bab ada.

  4. good. tolong sediakan nota penuh untuk semua topik ting4 dan 5. tolong memperbanyakkan nota. minta sediakan nota untuk bab 9 ting 5

  5. tolong sediakan nota untuk semua topik. syabas dan taniah. nota tepat dan padat

  6. terima kasih thina. Akan saya usahakan sedikit masa lagi. harap bersabar

  7. nota penuh dan nota ringkas sejarah tingkatan empat bab 4 dan bab 5

  8. harap tuan boleh menyediakan latihan utk saya

  9. inysaallah liyana dan bella. rajin2 la layari bolg ni. semoga anda semua berjaya

  10. x leh click pon kt nota tingkatan 4..

    • notes please….help me

      • sya sgt bminat utk study subject ne tp tiap kali bljr x msuk n evrytime bla exam mesti failed mcmana nak score ne? tp i will get along wit ur notes hopefully.

      • kyra… kalu mace tu kena ubah sikit lah cara belajar…. kena buat latihan banyak2…. mace buat latihan subjek lain la juga… cuba ye

      • mcm mana nk blajar???????????

      • Cikgu Din….saya merupakan pelajar tingkatan 4…masalah saya sekarang adalah tidak minat dalam matapelajaran sejarah ini….bagaimana cara untuk saya minat dan memahami subjek ini..saya harap apa yang cikgu bagi nanti dapat saya amalkan dan sampaikan kepada rakan-rakan

      • tq… download pls

      • help me too..

  11. sorry izzaty, nota tingkatan 4 memang x ada link lagi. saya akan kemaskini sedikit masa lagi. harap bersabar

  12. memg bgus nota-nota ni.tp sy nak tya, macm mana untk bg ada minat dgn sejarah?sy kurang minat laa.

  13. terima kasih fara… sejarah adalah subjek yang kita kena baca dan ingat faktanya…nak tak nak fakta mesti ada dalam jawaban kita. apa yang boleh dibuat,,, kita belajar sejarah macamana kita belajar subjek lain saperti math. … sambil baca kita buat catatan ringkas walaupun lepas abis baca kita buang kertas tersebut. cuba laaaaa

  14. saya nak tanya bahawa mengapa saya tak dapat memuat turun nota penuh tingkatan empat…bagaimana saya dapat memuat turun nota penuh tongkatan empat mengikut bab???apa yang perlu dilakukan???saya tak dapat klik pada nota bab tersebut…tolong bantu saya…………….

  15. saya minta maaf hooinee, memang link nota ting 4 tak aktif lagi… saya lebih tumpukan kepada nota ting 5 dulu kerana saya mengajar ting 5 sahaja pada tahun ini. harap bersabar dan rajin2 lah kunjungi blog ini. tq

  16. Terima kasih di atas usaha yang telah dijalankan. Sebagai guru sejarah bukan opsyen, saya sgt menghargai dan dapat sama-sama memanfaatkan usaha yang telah dijalankan.

  17. terima kasih cikgu. Untuk sama2 dapat memanafaatkan para pelajar kita saya mohon soalan percubaan dari sekolah cikgu. boleh emailkan kepada saya.

  18. terima ksih ckgu dgn nota2 ini.. sgt mmbantu =)

  19. SALAM…SAYA BARU MASUK BLOG NI DAN SAYA DAPATI BANYAK MANFAAT YANG SAYA DAPAT TERUTAMA DARI SEGI NOTA, LATIHAN DAN KOLEKSI SOALAN SPM.SAYA HARAP CKGU DAPAT SEDIAKAN NOTA PENUH BAGI TING 4.

  20. n0ta sgt m’bntu..hrp bleh tmbhkan lg n0t2 ringkas..

  21. hasnita: insyaallah akan disediakan segera
    azhar: terimakasih dan insyaallah

  22. askum.. ckgu..
    apakah matlamat kaum muda? sy sedang menjawab soalan negeri lain..
    sy xdpt nk cri jwpan utk soalan itu..
    mrkahnya sbyk 6mrkah..

    adakah isi pn perlu ada 6 isi?

  23. husna: sila lihat pada nota penuh ting 5. ada di situ kalu nak hurai panjang kat sini.

    • setiap kali exam sya sering dapat markah tak lebih dari pada 40. macam mana lagi utk saya tingkatkan markah exam sy. Tahun ini pula sya akan menduduki peperiksaan spm. cikgu tolong sy!!

    • cikgu,sy pelajar form 5 thun ni…sy sering menghadapi masalah sbjk sej ni…di sini,blh kah cikgu bagi sy sedikit cara bagaimana utk belajar sej dgn cara y bkesan??!!thank you.

  24. nota cikdin sgt membantu sy…
    hrp dpt m’nambahkan nota utk tingkatan 4….
    tq…

  25. tq zie.. sqaya la ni dok analisa soalan2 percubaan spm, jadi sabar ye utk nota tg4 tu. insyaalah saya akan masukkan sikit demi sikit.. rajin2 lah singgah blog saya ni.

  26. nak tnya..macam mna nak jawab soalan esei bahagian B?

  27. bella; pertama kena ada isi/fakta, buat mace buat karangan tp tak perlu ada pendahuluan..terus kepada fakta. ayat ada subjek dan pradikatnya. jangan tulis no bagi setiap fakta. kalu tidak jadi macam tulis isi penting aje. selamat mencuba

  28. saya tak dapat download nota.minta bantuan

  29. soon: mungkin komputer tu tdak boleh baca fail pdf. sila download acrobat reader di http://www.adobe.com/products/reader/. Cuba dulu, kalau x juga hubungi saya semula. ok

  30. Excuse me cikgu, kenapa link kepada Nota RIngkas hanya Bab 8 saja yang dapat diklik, dan yang lain bila diklik tidak membawa ke link untuk download.

  31. victor: sori… sebab yang lain belum di upload lagi. tak sempat. gunalah nota penuh dulu. tq

  32. terima kasih cikgu dengan segala nota dan latihan yang sungguh bermakna buat saya ini.Walaupun hanya tingkatan 4,dengan segala maklumat ini telah memberi kejayaan dalam PAT saya.

  33. alvin: tq kerana memanafaatkan blog ini… hebahkan kepada rakan anda… jangan lupa kunjungi lah selalu unutk persediaan spm nanti..

  34. saya menyukai sejarah … kebanyakan pelajar mengatakan sejarah adalah subjek yang membosankan.kebanyakan pelajar yaang berfikir demikian di sekolah saya adalah berbangsa cina.cikgu saya banyak membantu mereka untuk menguasai subjek tersebut tetapi mereka ambil tidak kisah sahaja ,jadi,apakah caranya untuk menarik minat pelajar cina menguasai subjek sejarah ??

  35. salam..
    mmg best r kt site ni..tq cikgu sy konfem ley jwb ngan bek mse spm 2009 9t…9t sy bgtaw kengkwn len psl blog ni..tq…

  36. soso: sejarah memang membosan bagi sesetengah pelajar tetapi salah satu cara untuk menarik minat pelajar ialah guna cara yg mudah untuk mengingati fakta bukan sekadar menghafal sahaja…. tapi lain pelajar lain pula caranya dan bagi pelajar yang lemah dan malas buatlah pelbagai cara pun tak berkesan kalau mereka anggap sejarah bukan subjek penting dalam peperiksaan… ok tg kerana melawat blog ini

  37. amalleya: terima kasih kerana berkunjung dan singgah di blog ini…tolong hebahkan kepada kawan2 ye… insyaallah blog akan diupdate sedikit masa lagi utk persedaiaan spm 2009.. tq bye

  38. cikgu nota ringkas bab 8 mudah diingati,
    kalau boleh tolong muatkan untuk bab lain. ia membantu saya. terima kasih

  39. ada x tips2 nk igt sjarah ni? bce byk kali tp xmsuk otk.
    nape nota fm4 xde link? tq

  40. askum, cikgu
    terima kasih untuk nota ting. 5

  41. terima kasih ella, fiq dan syeeqa… kerana berkunjung ke blog ni. inyaallah blog akan di update pada januari nanti. Sekarang saya sedang mengumpul bahan-bahannya. tq

  42. Salam….Nota cikgu Din sangat memuaskan hati saya kerana ia tidak lari dr buku teks tg 5. Tidak spt nota dr webblog yg lain…Ia amat membantu pelajar2 dlm proses pbelajaran sej, mlh mbantu guru2 dlm pengajaran subj sej. T.Kasih.
    Drpd Guru Sejarah, Sarawak.

    • naralam. sori lambat respon kerana internet saya bermasalah sikit. terima kasih mengunjungi blog saya. saya juga mengharapkan perkongsian idea unutk sama-sama meningkatkan presatsi subjek sejarah. Insyaallah saya akan uploadkan nota ringkas itu dari masa ke semasa.

  43. Jika boleh, saya mohon kerjasama drpd Cikgu Din untuk mengaktifkan nota ringkas utk semua Bab untuk dapat di copy dan harapan saya usaha murni ini dapat membantu pelajar2 sejarah ……T.Kasih.

  44. Terima Kasih cikdin. Insya Allah juga saya akan memuatkan blogger saya pada tahun ini. Saya masih dalam proses menyiapkan analisis saya. Kajian yang sy buat adalah lebih kpd analisis serta topic target untuk setiap tahun. Bila siap nanti saya akan upload.

  45. xda soalan2 bru ka 2k taun nie??
    ba tkt nya taUN amBL spm

  46. ada tk nota yg sesuai untuk peljar yg sg-sgt lemah sejarah

  47. Assalamualaikum…
    CikDin, saya baru start mengajar sejarah tahun nie. Saya harap Cik Din boleh berkongsi bahan2 yang boleh digunakan seperti Power Point dsb. Tq

    • walaikumussalam cikgu… bolah saja tapi bahan powerpoint saya tak banyak yang ada.. download aje dari bolg ni.. tq

  48. cikgu, boleh tolong saya emailkan nota sejarah tingkatan 5 bab 9, secepat mungkin. tq

  49. cikgu sya nk nota untuk bab 9..
    tolong bagi leh x?

  50. saya nak tahu tajuk2 atau bab2 yg tkandung dalam bku teks tingkatan 4..saya nk wat research tapi susah nk dapat buku teks di pasaran skrg..boleh tolong x???

  51. Boleh tk bgi analisis soalan@ tjuk-tajuk popular bagi spm 2009. sekian t.k

  52. Bgus..

  53. Askum, cikgu. Ada tak nota power point sejarah tingkatan 4 dan 5. saya memerlukan untuk proses P& P. tq.

  54. salam….kenapa sy x dpt buka nota f5 ek?
    asyik2 nk tertutup dgn sndiri…x smpat nk tgk lagi…da tertutup…ajaib bintul aneh…
    hurm,..,,cg…x der ker nota f4??
    sy sdg mencari nota2 ringkas…huhu..tq

  55. salam cikgu,kalau nak jawab soalan esei boleh ke buat macam bentuk colum tu bukan ke cara tu memudahkan pemeriksa!saya calon SPM dari NS.

    • tq tasya. soalan esei mesti buat dalam bentuk esei. kalu dalam bentuki colum, itu bukan esei namanya. setiap isi boleh lah buat satu perenggan supaya udah pemeriksa mancari fakta dan huraiannya.

  56. GooD ! Make more and more ringkas….Really appreciate. Thank you ! ^^

    • Me Hate Sejarah: tq tapi jangan la benci sejarah…. biarlah ada rasa cinta akan sejarah negara kita ye… kalau tidak tak kan masuk blog saya… ingat sejarah bukan untuk spm aje tahu….

  57. salam cikdin.. minta izin download nota & soalan utk p&p saya dlm kelas yer.. byk bahan kat sini.. t.kasih.. keep it up.. :)

  58. salam…
    cikgu tak de ke nota bentuk power point?

  59. mana nota ringkas? kenapa tak boleh bukak ye?

  60. cikgu, tahun ni pun ckgu mengajar tingkatan 5 lagi ke??
    kalau ada nota tingkatan 4, ckgu masukkan yer..
    time kasih ckgu :)

  61. trima kasih cikgu din~!…
    Allah panjang kan umor cikgu…..

  62. bolehkah saya dapat nota sejarah tingkatan 4 daripada cikgu?

  63. se indie2 ak… ak porn minat gak sejarah nieeeeeeeeeeee..

  64. tolong sediakan nota ringkasan untuk f4 dan f5…trimas…

  65. Assalamualaikum Cikdin..
    Saya baru sahaja melayari laman web ini. Laman web ini sgt bagus utk panduan guru dan pelajar. Walaupun saya sebagai GSTT yang baru mengajar mata pelajaran sejarah ini amat membantu dlm proses
    P & P. Bagaimanakah pendekatan yang lebih menyeronokan utk menarik minat para pelajar supaya menyukai mata pelajaran sejarah. Bagi pendapat saya pelajar di sekolah yang saya mengajar mengatakan subjek sejarah susah bagi mereka..
    Nota-nota yang Cikdin paparkan amat bermanfaat sekali..terima kasih

    • lily… tq kerana mengunjungi saya… memang sejarah ni dikatakan susah…..tp tu hanya gimik aje…. tengok pelajar2 yg bijak mesti sejarah skor A. Kita kena faham bukan tengok tarikh aje. tanamkan minat pelajar… pelajar minat senanglah mengajar.

  66. salam cikgu…
    sy x dpt la nk copy nota2 ckgu…
    harap ckgu anta kot emel sy ye..
    thanks cgu..

  67. a’kum..
    sy amt suka mbaca nota ckg..sangat ringkas dan padat..tp knapa nota tingktn 4 x dpt di klik…sy harap ckg dpt bnykkan nota tingktn 4..tq =)

  68. Salam!
    Tahniah atas usaha anda!
    Terima kasih.

    • tq cikgu rosnan…kerana berkunjung ke sini. alangkah baiknya jika kita boleh bertukar-tukar pendapat.

      • Salam.
        Tkasih atas respon anda. Alangkah hebatnya jika saya dapat bertemu dengan anda. Nota T4 tu guano takdok? Maaflah, kawe ni oghe dah beghi betih tapi nak ke poho pulok! Kawe pernah mengaja di SK Gual Ipoh, Tanah Merah (1985-1989). Lo ni kawe aja Sej. T5 di SMK Taman Panglima, 34000 Taiping, Perak. Selamat bertemu lagi. Salam kasih mesra dan penuh hormat. Teruskan usaha anda!

      • cikgu rosnan… insyaallah cikgu nota tg4 akan menyusul tp lambat la sikit… sebab saya mengajar tg5 sahaja… nota ting4 tu slow sikit.. tp insyaalah akan di usahakan..

  69. salam ckg..
    sy x ley pon bukk..
    klu click die kuar bandwidth or pageview quota..
    cmne ni cgu..

  70. nice sharing…
    wat la byk lagi… unk nota penuh+nota ringkas yg lain lain..

  71. thanks for providing such website. this is indeed helpful for students. However, i’m studying in form4, so i hope Mr. can include some of the difficult topics regarding form4 learning.

    Much appreciated! Thanks teacher.

  72. Assalamualaikum,

    Ini thn pertama saya mengajar sejarah ting. 5. Saya amat berpuas hati dengan nota-nota yang dipaparkan. Pada masa akan datang, saya harap kita dapat berkongsi-kongsi pendapat mengenai subjek sejarah.

    • cikgu faja…. tq… gunakanlah mana2 nota yg ada.. insyaallah saya sedia berkongsi idea.. hubungi skype name: cikdin atau yahoo massanger name: che_nordin

  73. banyak kan lagi soalan-soalan

  74. Hi cikgu. Saya murid tingkatan 4, ingin tip untuk menjawab soalan esei dan juga soalan dari negeri lain dengan jawapannya sekali. Blog cikgu ini sangat berguna untuk saya dan harap cikgu akan sentiasa memberi bimbingan kepada pelajar seperti kami di sini.

    Terima kasih diatas jasa baik cikgu kerana meluangkan masa untuk memberi didikan kepada kami.

  75. salam sejahtera cikgu Din..
    terima kasih atas nota yang disediakan oleh cikgu din. sesungguhnya nota ini amat membantu saya. tq cikgu. smga kita dpt saling bertukar-tukar pendapat dalam memupuk minat pelajar dalam subjek sejarah terutamanya untuk pelajar pedalaman seperti di baram, miri, sarawak ini. tq ckg… : -)

    • cikgu lina…. tq kerana berkunjung ke sini. saya sangat gembira jika dapat bertukar-tukar bahan sejarah dari sarawak.. seringlah berkunjung ke sini.

  76. cikgu.

    knp saya xdpt nak download nota2 ringkas?

    • nor zuraini… mungkin tak ada acrobat tu. Download acrobat reader dulu ye . Selamat mencuba

  77. BLog ini amat bagus! Saya tingkatan empat tahun ini 2009 Terima kasih cikdin kerana sudi berkongsi !

  78. Keep it up !

  79. tq 2 ckgu coz tlah buat sya lbih mnat tok blajar sej…
    tpi nper x der nita rgkas tgkatan 5?

  80. cikgu , nak nota ringkas ting 4 . nota penuh punya .

    • hidayah_122…. nota ting 4 masih tak siap laaa… saya ngajar tubg 5 saja…. nota ting 4 tu lambat la sikit ubutk membuatnya…. sori

  81. Assalamualaikum…
    En Din kalau tak keberatan saya minta bantuan
    1. bolehtak emailkan nota penuh ting 4 & 5
    2. apa tajuk dan bab yang perlu diberi tumpuan pada tahun ini
    3. Boleh tak dapatkan soalan trial dr sek En. Din dan skemanya sekali

    Akhir kata segala jasa baik En. Din saya ucapkan ribuan terima kasih

  82. terima kasih cikgu din. moga Allah panjangkan umur cikgu dan merahmati usaha murni cikgu ini..

  83. cg, knape sye xblh dwnload nota penuh form 5?setiap kali sye klik die kne bandwidth..

  84. C’gu Din, kalau tak keberatan saya minta bantuan ;
    boleh tak emailkan nota penuh ting 4 & 5?

    Terima kasih

  85. C’gu Din, kalau tak keberatan saya minta bantuan ;
    boleh tak emailkan nota penuh ting 4 & 5?

    Terima kasih

  86. Di kala mencari nota sejarah yang sesuai digunakan bagi pelajar HALUS di sekolah saya , saya telah menemui satu mutiara ilmu yang amat terang benderang . Terima kasih cikgu din, kerana membantu saya secara tidak langsung dalam meningkatkan prestasi anak bangsa. Teruskan perjuangan anda. Sejarah tidak patut dilupakan oleh sesiapa pun.

    • Sharm….. terima kasih atas sanjungan cg. terlalu tinggi tu…. insyaallah sejarah tetap di hati hingga akhir hayat

      • Cg terima kaseh,,,syer pling mint dlm subjek sej,,,alhmdlilh sy skor A sej,,,,cume syer mngkaji kelemahan sy di soln objktif,,,bgian struktur n esei syer sering dpt mark pnuh,,,, skrg sy tme kseh bnyk2 bt cg sy mmg mncari nota2 pnuh,pd,lgkp bt saat2 akhir exam nie,,,,harap ckgu perceptkn nota2 ting4 pula,,,yer,,,,

  87. salam cgu, minta tlg sikit, boleh nak tau ke soalan soalan target spm 2009 ke.. tq

  88. nota cg adalah antara yang terbaik!
    syabas diucapkan.. harap dapat sediakan nota form 4 scpt yg mungkin

  89. hai cikgu…..saya ingin dapatkan nota sejarah ting. 4 daripada cikgu…..kalau boleh tolong sediakan nota untuk bab 6 ting.4 untuk saya secepat mungkin…..kerana saya diarahkan untuk membuat pembentangan di sekolah……..ada yang kata nota cikgu memang padat dan ringkas…….oleh itu, saya berharap cikgu dapat tolong saya…….jasa baik cikgu amat dihargai…..terima kasih!!!

  90. assalamualaikum…
    nota ni sgt2 membantu…
    tapi kenapa tak boleh nak bukak?

  91. tahniah cikdin, satu blog yang lengkap untuk sub sej.bole wat rujukan..

  92. cikgu… saya tidak boleh nak masuk nota itu la…mungkin terlalu banyak orang masuk? saya ini suka nota cikgu…terima kasih

  93. salam…
    cikgu…
    leyh xklu nk tau apa tajuk dan bab yang perlu diberi tumpuan pada tahun ini…Boleh tak dapatkan soalan trial dr sek En. Din dan skemanya sekali…
    sy betul2 nk…

  94. tgh mencari sahabt yg erminat nk jadi penulis buku rujukn pmr atau spm
    bg subjk:
    bm,sains,mate,sejrh, geografi,b.arab,sains,p.moral
    semua subjek pmr dn spm lh
    email sy
    ahza_7980@yahoo.com.my

  95. nama [enerbit at-tarbiah
    di kota damnsara

  96. boleh bagi tip menghafal dengan berkesan.

  97. saya mendapati diri saya aukar untuk manghafal. bagi cara berkesan untuk manghafal dengan baik

  98. saya nak tanya kat kedai mana ada nota ringkas sejarah,saya nak beli buku tu untuk ulang kaji….pless

  99. eh lupo form 4 and 5 punya nota ringkas

  100. assalammualaikum cikigu,,,
    mungkin cikgu tidak mengenali saya , tetapi saya ingin mengucapakn syabas kerana menyediakan laman ini untuk membantu mereka yang lemah dalam sejarah

  101. thank sedaiakan nota poket utk para pelajar spm …

  102. knpe xleh download nota2 ni???

  103. y i cant c the notes???

  104. Sangat mantap dan padat.. Membantu saya meningkatkan markah sejarah saya. Harap-harap Nota Tingkatan 4 dapat diuploadkan secepat mungkin.

  105. Nota tingkatan 5 bab 8 bagus…mudah diingati. Tq cikgu…

  106. assalamualaikum,
    cikgu din, saya minta izin nak ambil nota cikgu din utk anak pelajar saya. Boleh ke?

  107. harap dapat berkongsi idea dan pengalaman sebagai guru sejarah dan terima kasih nota ting 5 sangat menarik

  108. salam.. jawapan untuk soalan gerak gempur takde ke.?

    • saya nak saolan SPM tahun 2009..dan..saya nak dapatkan A dlm spm tapi saya x pandai nak tulis esei..mcm mana ni ??hmmm

  109. salam cikgu,bole tolong lengkapkan nota bab ting 4?
    saya amat memerlukan nota itu. kurang berkesan menggunakan buku teks :(

  110. salam cikgu,bole tolong lengkapkan nota bab ting 4?
    saya amat memerlukan nota itu. kurang berkesan menggunakan buku teks :( tq

  111. soalan esei terlalu susah lah… banyak yang nak di ingat.. boleh bantu saya apa tips nak jawab soalan esei?

  112. hye..ok jgalah…tp npa xdpt tgk nota ringkas tue???

  113. aslkum cikgu..sya antra pelajar yng lmah dlm sejarah..bleh ckgu beri sya tips untk mengingati fakta n cnth soalan yng slalu kuar dlm spm.budi baik ckg amat sy hargai ..tq

  114. assalamualaikum
    bleh tlng hntrkan nota bab8 dlm bntuk power point..
    tlng sngt penting….
    tra ksih…cikgu

  115. tq cikdin kerana nota ckg byk membantu sy dlm p&p. sy br mengajar subjek ini.

  116. Macan mana nk download nota ting 4 yang x boleh click…….please replay……

  117. ckgu,ape cara2 m’halang berlaku imperialisme moden?

  118. NMA PENUH SY NUR AZALIRA HAQ BT KAMALUDIN.TAHUN NI SY SPM,TP SY XTAU APE2 TNTG SEJ AND XDE MINAT NK BELAJAR,X SMPAI 5 HNNGA 10 MNIT

  119. NI NUM SY..0145024127………

  120. Menapakah hanya sekadar nota bab 1 sahaja mempunyai link untuk diklik bagi tingkatan 4? Saya berharap agar ckg dapat memberi saya nota2 tersebut untuk membuat persediaan yang rapi demi SPM.

  121. hi cikgu….nota yg cikgu upload mmg berbaloi..iq

  122. time ksih cg,nota2 cg mmg bkesn..

  123. nk minta pendapat ,
    saya neyh lemah sejarah ,
    kalo bace , salau sgt lupe .
    cmne eyh nk buat ??

  124. terima kasih untuk nota-nota tersebut

  125. nota tingkatan 4 siap lg kew?

  126. nota tingkatan empat cikdin? xde ke lg ke?

  127. camner nk dwnload nota form 4,2 eik???tapi nota ni smua mntap2 smua…terima kasih ckgu…

  128. knpe nota ringks t5 xley download?

  129. harap tuan dapat menyediakan nota lengkap mengikut bab..
    sy amat memerlukan..
    tq..

  130. nota form 4 please…

  131. salam…..
    knp nota ringkas form 5 x blh buka????????form 4 pun sma….
    tlg la…..
    sy perlukan nota,………..

  132. salam…cne kiter nak skor sjrah erkk..

  133. assalammualaikum….cne kiterr nakk skor sejarah erkkk

  134. dasar2 ekonomi negare bab bpe erk

  135. cikgu.. nota sejarah form 4 x de ke..

  136. ckgu knp nota penuh tgktn 5 bab 8 x de???

  137. Salam Cikgu, tolong senaraikan topik penting SPM tahun 2010

  138. salam , saya nak latihan bab1 tingkatan 5..

  139. nape nota tngktn 4 x dpt click???

  140. knapa nota sejarah x dpt click?
    apa cara untuk belajar dan menjadi pelajar yg tbaik?

  141. salam..saye nak dapat A+ utk sejarah tp bagaimana? saya tak pernah dapat A

  142. salam…
    mintak izin nk ambik soalan n nota yer…
    wasalam…

  143. salam..ckgu sya bru jew on9,sya mnat sjrah tapi bla mai peksa sya ssah nak ingat and slalu kliru ngan jwpan yg di beri..soalan esei sya sngat lmah,soalan suktur tu sya boley la jwb..sy hrap ckgu boley tlg sya la..

  144. salam sejahtera cikgu, saya agak keliru dengan soalan dibawah, harap cikgu dapat bantu ,
    spm 2008,q2 :

    tamadun awal raja
    __________________________________________
    sumeria tuhan atau wakil tuhan
    mesir jelmaan tuhan,anak tuhan matahari
    hwang ho mandat daripada tuhan

    APAKAH YANG DAPAT DIRUMUSKAN DARIPADA MAKLUMAT DIATAS?

    I raja penentu bencana alam
    II raja memiliki kuasa mutlak
    III raja berkuasa atas kehendak tuhan
    IV raja perlu mendapat sokongan bangsawan

    A I dan II
    B II dan III
    C III dan IV
    D I dan IV

    Cikgu, ada buku yang beri jawapan A dan ada sebuah buku yang beri jawapan B. Harap cikgu dapat terangkan dan terangkan jawapan I dan II.
    terima kasih.

  145. ckg bleh email kn nota penuh tingkatan 5 kpd sya

  146. ckgu bleh tlong email kan nota sejarah ting5 kat sya..

  147. saye na tny..cmne nak copy note form 4 n 5…ley email kn ta kt sye..

  148. knapa x bleh buka nota form 4?

  149. SALAM

  150. cg.tolong buat nota utk tg.4 bab2..
    harap sangat2

  151. saya suka sejarah dan saya nak skor A dlam sjarah…tpi bleh x ckgu bg tips untuk mghfal nota sjarah????

  152. salam ckgu…sya mng mnat sjarah n sya nak skor A dlam spm…bleh x ckgu bg tips untk snang ingt nota2 sjarah ni?????

  153. cane na download nota2 yg len .? ta bole bkk la .

  154. ble sy stdy sejarah,,sy kurang tmpuan,,bgaimna nk mgtasinya?

  155. Baik hatinya…. cikgu… TY TY

  156. Assalamualaikum..boleh tak cikgu bagi panduan mengenai skema jawapan bagi soalan esei?TQ..

  157. sye ingin thu mcm mne untk bljar sjrah spaya brmnat..??
    blh bntu sye ckgu..?

  158. mcm mane kita nk dpt A dlm mata pelajaran sjh nie he…….?

  159. mcm mane cara utk kita fhm mata pelajaran sjh nie

  160. assalamualaikum….macam mana nak menghafal fakta-fakta penting dalam sejarah spm

  161. assalamulaikum..,sy pljar spm 2010,hari ini baru pertama kali tengok blog ckgu,sy kagum tngok nota2 cikgu yg padat dan releven..membuat semangat sy ingin memprolehi A+ dlm sejarah smkin ghairah..sy memang minat sbjek nie,cuma masalahnya kekadang sy berasa susah nk beri jwpan yg sesuai ketika membuat esei..dan ada juga mslh2 lain..apapun sy brharap ckgu dpt memberi nota form 4 seadanya..jikalau cikgu tdk dapat buat nota semua bab form 4 dgn cepat,cukuplah sekadar ckgu fokus bab form 4 yg sering keluar atau ramalan untk spm tahun ini.wslm.

  162. nota yang baik. harap dapat uploadkan semua nota2 terutamanya tajuk2 form 4.

  163. soalan esei terlalu susah lah nk wat…bnyk yg nk ingat…boleh bantu saya ape tips nk jwb soalan esei?????

  164. Trima ksh…laman web ini sgt bagus bg sya,krane sgt memerlukan nota-nota yg ringkas..

  165. saya tak berape pahm tntng sejrh from 4 nie….saya rasa sush nak scor…

  166. boleh post exam yang penting….tq

  167. errr,,,knp xleh nk donwlod nota ringkas tin4??????

  168. x nak download la……

  169. nota sejarah ting 4 lain tak de ke???

  170. tlg bg soalan2 spot spm thn ney??? leh x???

  171. Saya ingin dapatkan semua bab tingkatan 4 yang ringkas untuk belajar sebelum peperiksaan akhir tahun bermula.

  172. nota tingkatan 4 knaper x boileh bukak ??????

  173. sya mintak cikgu din dapat buat nota diatas dengan cepat kerana tahun ini saya menhadapi peperiksaan SPM

  174. bagaimana mahu buka nota tingkatan 4?saya rasa nota ini amat lengkap.

  175. terima kasih cikgu. saya dah pon download nota cikgu. nota cikgu banyak membantu ;)

  176. assalamualaikum…
    sy nk tnye skit…
    sejarah ni lebih kpd penghafalan ke pemahaman satu-satu bab???
    sbab klau nk hafal dlam mase satu bulan mmg susah…

  177. sy nk cri nota tingkatan 4 yg bab 3 n bab 4 pnya..tp x der pn…kt mna saya nk cri..tlg saya..pls..

  178. thanx u vry much 4 this site

  179. salam sejahtera,, saya pelajar dri sabah….. bagi semua nota dan latihan yang dibuat sangat bagus… tapi cikgu boleh tolong kah macam mana nak score untuk soalan bahagian esei….??????

  180. sye amat lemah dlm mte plajaran sej niee,sye xtwu mcmne sye nk scre krtas sej.niee dgn baik??

  181. Cikgu janji nak penuhi janji pelajar sekalian nota penuh form 4 bulan Januari 2010 mana dia notanya cikgu tolong cikgu lagi 4 bulan lagi cikgu kitaorang nak SPM kitaorang buntu cikgu. Tolong cikgu update kan nota penuh form 4 secepat mungkin tanpa nota cikgu kitaorang FAIL tolong cikgu. Saya harap cikgu penuhi janji jangan hangat2 tahi ayam janji kosong tolong cikgu skrg masa dh parah

  182. ujian sejarah sya asyik gagal lh….
    harap2 selepas tuan baca msg dr sya tuan blh bantu kelemahan saya….
    tolonglh keluarkan nota tingkatan 4 bagi bab 2 hingga 7….
    tolonglh?????:-(

  183. Assalamulaikum………. cikgu nota penuh form 4 dh siap ke belum
    kalau belum replylaa belum kalau separuh siap replylaa separuh siap jgn diam je saya harap cikgu dapat siapkan secepat mungkin jgn x maklum pulak ye

  184. mcm ane nk downlod semua nota tingkatan 5???
    knp x bleh bukak?????

  185. mcm mne nk ingat nota2 sejarah dengan mudah..kadang2 baru baca sedikit dh ngntok..

  186. salam ..saya pelajar dr AMG..Saya amat berminat dengan nota yg cikgu sediakan ..tetapi bolehkah cikgu memberikan beberapa tips utk mengulangkaji pelajaran sejarah yg berkesan ..tq

  187. saya baru tengok blog cikgu ni. saya sedang mencari bahan/nota/latihan untuk anak saya yang berada di tingkatan 4. saya amat berharap agar cikgu dapat menyediakan nota bagi bab2 lain tingkatan 4. tqvm

  188. nota ringkas bab3

  189. nak mintak analisa…peperiksaan lpaz2

  190. all are good note..tq..

  191. Encik, bagaimana saya hendak dapatkan nota Form 4?????. Jika da bagaimana???? Seolah-olah tiada link……..

  192. salam.. sy minat sgt sej…

  193. cam ne na downloud ?? help me !!
    da laa taley ukak note form 4 . aiya…

  194. bayar kh

  195. nota penuh tu macam mana nak download ye?

  196. cikgu, terima kasih sebab upload nota2 tingkatan 5. saya seronok membacanya sbb mudah, ringkas tapi padat, serta senang nak ingat. walaupun nota tingkatan 4 masih belum ada, tp sy tak nak jadi seperti orang yang diberi betis tapi nak peha. ini sudah lebih dari yg saya mahu.

    skali lg, terima kasih tak terhingga.

  197. huwa!!!! nape nota fm 4 x leh bukak……
    :(……

  198. cikgu,macam mana muat turun nota tingkatan 4?

  199. salam sejahteraan kepada cikgu,,saya tak faham sejarah dan i sangat susah masa buat peperiksaan talong ajarkan untuk saya

  200. sebagai seorg pendidik,sy merasakan blog ni amt penting bukan shj utk pelajar tetapi untuk membantu proses pnp saya..

  201. Salam, boleh tak cikgu dapatkan soalan percubaan sarawak 2009 dan 2010?

  202. ASKUM cikdin?
    SY NAK NOTA RINGKAS TGKTN 4 DAN 5..
    TPI CAM NE NAK DOWNLOAD YE??
    HELP ME PLEX.. 0_O
    THANX..

  203. TQ atas nota2 sj ni!! :D sangat membantu..

  204. saya nak dapat kan tajuk2 fokus spm pada thun ini

  205. mcm mne cra untk fokas dlm brlajar

  206. nth la…………….

  207. tq banyak2.ak dak u.tp dwnload nota dak skul.haha.titas punye pasal!!trimas pape pon :)

  208. Saya selalu gagal sejarah.. so, macam mana mau lulus?
    SPM pun dekat sudah. tp masih x boleh catch up. mcm mana ek?

  209. kenapa hanya nota ringkas bab 1 ting 4 sahaja yang boleh download tapi yang lain tak boleh

  210. sejarah kkdg2 best,kkdg x best,,,npe ar??

  211. nape sejarah jd subjek penting ar??
    kalo gnti subjek sejarah ngan subjek len x leh kewww???
    answer???

    • mmg penting..tp spatutnya kta diajar dr sekolah rendah lagi..so,x lah kita rasa susah..btol x?

    • hahaha,..saya stuju dengan awk,..coz sya pon tak berapa minat sej,…

    • sebab sejarah semakin dilupai dan x diminati pelajar sekarang. sedangkan penting bg kita utk mengetahui sejarah supaya sejarah tidak diulang.

    • Subjek Sejarah membuatkan kita lebih mengenali sejarah tentang diri sendiri, masyarakat, negara dan yang berkaitan. Jangan mengada-ngada nak ganti dengan subjek lain. Belajar la rajin-rajin subjek Sejarah. Tak susah pun kalau rajin dan minat. Kthxbye!

  212. askum,saya nak tanya can ne nak bg paham pasal sejarah,blh x tlg bg tips?tlg la saye…………………….

  213. blh x cikgu tlg bg bab yg kemukinan akan kuar spm nie?tlg la blas hari nie,sbab bsok dah start kertas sejarah.saya takot gle nie………

  214. cikgu..tlg sediakan skema jawapan untuk tjok2 tingkatan lima sahaja..boleh??saya nak buat perbandingan..boleh tak cikgu tolong saya??

  215. thanks….nota nie boleh membantu saya utk buat kajian<<<<<<,,,

  216. cikgu, kenape nota ringkas tingkatan 5 x bleh nk klik eak kt situ?

  217. apakah cara terbaik untuk belajar sejarah

  218. hi, i’m really need the form 4 history NOTA PENUH………ku tak bertumpu berhatian di dalam klas bila tg 4 tapi sekarang ku mau baca dengan lebih rajin berbanding kedapa orang lain…. ku may tingkatan 4 NOTA PENUH….. mana boss??? bila dapat balik he sini…… ku.. sangat sedih =(

  219. salam , cm na nk dptkn nota penuh ?

  220. cilgu b0leh xemail kat sya n0ta sejarah tingkatan 5…

  221. how can i download the nota penuh??

  222. NaPew eK TiAp NaK bLjar sejarah sSh sGt nak fhm…
    em…..

  223. terma kasih krne bagi nota yg blh sye fhm..tp npe nota tng 4 xd…

  224. Cikgu..bleh X bgi Tips Utk Sng jwab soklan Dlm Sejarah.. :)

  225. hebatnya cikgu…cikgu contoh cikgu sejarah yang cemerlang lagi proaktif ….teruskan usaha.moga diberkati ALLAH

  226. assalamuaikum…tahniah atas usaha blog encik.. saya sangat mengahrgai usaha anda. semoga ia bermanfaat kepada penggemar sejarah.

  227. Terima Kasih cikgu sbb buat blog nie.Cikgu puji nota SJ saya sbb kemas,ringkas tapi padat…

  228. time ting 4 sye succes dlam pperiksaan tp bila ting 5 sye jd lmah dlam mta pljran neh..dari A ley jd C plak…sape2 ley tlg sye knp sye jd cam nie….

  229. assalamualaikm…ckgu
    sy nie mmg la ske nk bc sejrah nie…tp klu mai jew exam msti serabut kpla nk wat essay………..i’m very need your help..!!

  230. assalamualaikum..disini sy ingin memohon agar pihak tuan memberi sepenuh pehatian kpd laman tuan ini kerana begitu byk kesilapan dlm lamantuan ini..

  231. cikgu nota untuk tingkatan 4 x de ke? saya amat memerlukannya.. terima kasih.. :)

  232. ………………..si cikdin balik2 ckp isyaallah bodohlah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  233. faraj si babycute berbau

  234. tahniah..usaha yang bagus bagi membantu pelajar untuk belajar

  235. hrp cpat letak nota tgkatan 4 yg len dgen cpt……..ari ni pon leh ltak gak

  236. bleh x bg ckit tips utk relax time study sej..kekadang tu rse ngantokk time ckgu ajar..cmne nye nk elakkn??

  237. love tis note..really useful~^^
    tQ so much^^

  238. sy nk A+ dlm sej…tp mcm mne ek???sy mmpu dpt A- jer…

  239. assalamualaikum

  240. 1.revolusi industri getah dan british.
    2.dasar pintu terbuka british.
    3.tanah melayu strategik.
    4.bencana alam negara imigran.

  241. Tq cikgu , tapi nak lagi nota-nota bab2 yang lain utk tkt 4 ….

  242. izinkan saya down load nota2 ini…….

  243. cam ne nak skor subjek sejarah nie?? sebab sye dah cuba byk cara dah tp tetap jer tak dapat nak skor……:( tolong………

  244. asal x boleh klik kt nota tg 4 ? i need it !sejarah punye exam gerenti ssh -,- plus xde mood n kbaca buku yg tebal tuh sbb dah x boleh nk masok otak ! so saya perlukan nota nie :)

  245. xda pon yang nak dibaca

  246. hello2…asalam~..npe sejarah mnjadi subjek pnting dlm spm???…sejarah penting dlm spm untk ape???

    • supaya awak dan semua kita sedar tentang sejarah negara sendiri…..kita kena tahu, tanpa sejarah kita xtahu asal usul negara kita. kita kena bersyukur, tanda bersyukur kena tahu sejarah negara. itu lah sebab mengapa sejarah kena belajar.

    • kepada m_i_n : kenape bodoh pnye soalan kau bagi..kau tye knape sjrah mnjd sbjek pnting dlm spm?pnting utk ap? haiyaa…ini olang byk tolol maa…u duduk di bumi mna sakarang ? MLYSIA right?kau ptot beruntung la MLYSIA still aman damai..kerana pahlawan wira bakti bangsa kau jgk yg mrtabatkan tnh melayu..i think u should be grateful..even I’m chinese,i still like Sejarah sbject bc0z I’m be grateful can stay and live there =)

  247. Assalamualaikum . . .
    cikgu , , ,bgaimana untk sya p’tingkatkn markah sejrah saya . . .dan bgaimanakan hrus saya buat untk memahami dan menghafal fakta2 sejarah . . .
    bolehkan cikgu post kt emeil saya nota2 y pdat . . .
    sekian . . .

  248. cikgutolongpermudahkanpencariannotaya

  249. sy0k nya stuDy sejaRah. . ..

  250. bgus…..Alhamdulillah ada nota yg mcam ni…..thniah2…..trima kasih….

  251. adakah sejarah amat penting untuk kehidupan dan mcm mn kita boleh mendlami sejarah dgan lebih dekat .sesungguhnya sejarah akan menjadi pelajaran yg lebih diminati oleh sya.sekian wasalam????

  252. aslmulaikum..sy nk tnyer npew nota ting 4 x ley download …sy hnyer dpt download ting 4 bab 1 jeww…..
    sy hrap ckgu dpt bntu sy tuk download smua bab ting 4 (nota ringkas dan penuh) n bab 8 ting 5 (nota penuh)……
    pew2 pon sy ucapakan trima ksih krna bg sy nota sj sybgus n mudah tuk sy hafal……

  253. soalan sejarah pertengahan tahun 2011 setiap negeri tak de ke?

  254. slm cikgu

    kenapa aku tak boleh dapatkan nota sejarah tingkatan 4 n 5 cikgu

  255. terima kasih……Saya akan gunakan sebaik mungkin segala maklumat ( ilmu ) yg dipaparkan ini. Halalkan ilmu ini kerana byk juga latihan dan nota-nota diceduk dari laman ini. tq

  256. iqbal : cikgu mcm mne nak tarik mnat cye untuk blajar sejarah sebab cye slalu x ingt fkta2

  257. cam ane nak dptkan nota pnuh

  258. kepada sesiapa yang upload nota nota ini sya,berterima kasih banyak banyak kerana ia benar benar telah membantu saya.

  259. tq for note :)

  260. macam mana nak belajar sejarah ni susahlah

  261. macam mana dapat nota ting 5 yang padat,ringkas dan penuh..

  262. Kenapa saya cuma dpt tengok nota sebahagian sahaja?

  263. salam ckg,,,konsep peprngan islam dgn prinsip peperngan islam sama ke???

  264. ckg knape nota tngktn 4 xboleh klik???

  265. waaah sejarah fail banyk kali setahun sekali jerw lulus tahun lepaz watu form 4 ,tahun ny form 5 takut laaaaa cikgu ,,,, tolong laaaaa bantu saya,,,,,macam mana saya nak buat ni

  266. assalamualaikum… knp nota ting4 hanya bab 1 shaja yang boleh dimuat turun?? knp yang lain tidak boleh/??

  267. ia sangat berguna

  268. aiya aku tgh tention ni… esk sej kertas 1&2.. bru nk study mlm ni. haizzz..

  269. Cikgu, macam mana nak buka file nota sejarah ting 4 yg lain selain bab 1????

  270. oh, terima kasih sebab bg nota ni. Harap semua dapat score dalam spm memasing., aminnnnn :)

  271. cAm na DOwnLD ni note r,,,hee

  272. banyak nye yang tak lengkap. sekarang ni available satu je.

  273. cm mane nk pham subjek niwh??????????

  274. Assalamualaikum cikgu.. terima kasih kerana sediakan nota ini untuk kemudahan pelajar… saya sudah mengambil semua nota ting 5 yang ada di sini tetapi saya masih tidak dapat mengambil nota ting 4.. kenapa ye cikgu ?? mohon diberi bantuan.. saya amat memerlukan nota ini..

  275. ckgu thn ni sye spm so klau bleh sye nk skor lh sjrah tpi sye ni krg igt tntg sjrh…..so pew pndpt ckgu…..??

  276. Assalamu’alaikum…
    macam mana saya nk download nota ringkas dan nota penuh bagi tingkatan 4 dan 5??
    x boleh nk download…
    cuma beberapa bab saja yg boleh download sbb tulisannya biru..
    yang laen semua tulisan hitam dan x boleh nk download…
    harap tolong2 la saya…

    =)

  277. cikgu . . . saya nak nota sej tingktn 4. . .boleh tau bila cikgu akan upload nota sej form 4. . ??

  278. salam.
    saya nak ucapkan ribuan terima kasih atas nota dan latihan cikgu. ia sangat membantu saya. sangat berguna. mohon share ya?

  279. mcm mna nk target A ne…

  280. terima kasih ye cikgu…

  281. saya merupakan pelajar ting 4..sy jg minat matapelajaran sejarah
    tapi sy tidak tahu bagaimna cra belajar yg berkesan agar sy bisa lulus dgn cemerlang dlm mtapelajaran ini….

  282. Kenapa form4 bab1 je boleh downland ? Hmmm sedih lah . nak semua bab . senangg sket nak downland . T.T

  283. leh x bgi tips2 nk ingat nota2 penting dlam subjek ni ??
    sy x pndai nk ambk nota coz i think smue ny penting ,..
    sy perlukn tips dri encik

  284. Sy nk th mcm mn nk belajar secara mudah

  285. salam ckgu…. mcm mana sy nk skor dlm subjek ni?????

  286. assalamualaikum….saya sgt perlkn nota2 ringkas tingkatan 5 &4 utk rujukan sya lgi pn thn di sya spm..tlg sgt

  287. Cikgu..saya harap cikgu boleh penuhkan nota2 cikgu..sbb nota yg cikgu buat skrg ni dah ckop baik cuma x ada smua bab je..harap maklum.

  288. ting 4..bab ape yg sgt pntg utk diulangkaji

  289. thanks for the notes……….its so useful^^^^^^^^^^

  290. ckit sgt nota ringkas ting 4 n 5 tu.. x dpt la nk download kalau x full:-(

  291. assalammualaikum. tumpan tanye, kenapa nota ringkas untuk tingkatan 4 tak ade ?

  292. cikgu terbaik bah betul2 ~
    CIKGU, sgt mmudahkan ~
    terima kasih

  293. Terima kasih.

  294. boleh x bagi tau cara nk download nota ny??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers

%d bloggers like this: